WhatsApp
Bizi Arayın

Endoskopik Sinüs Cerrahisi

Sinüs Cerrahisi Nedir?

Sinüs operasyonları yüzümüzdeki sinüs boşluklarına ait enflamatuar  durumda (sinüzit) bazı iyi huylu ve kötü huylu tümörlere yönelik yapılabilmektedir. Açık yöntem adı verilen sinüs operasyonları, son yıllarda giderek popülaritesi azalmış olsa da hasta için kesin cerrahi çözümde bazı durumlarda uygulanabilmektedir. Operasyonlarda kullanılan endoskopi (kamera yardımlı cerrahi yöntemleri) son yıllarda oldukça geliştiğinden, sinüs operasyonlarının büyük çoğunluğu endoskopik olarak yapılmaktadır.

Sinüs Ameliyatının Riskleri Var Mıdır?

Sinüs boşlukları ve burun boşluğu bir çok kanal yardımıyla bir arada bulunmaktadır. Bu kanalların kalıcı olarak daralması, tıkanıklığı durumlarında tekrarlayan sinüs enfeksiyonları ortaya çıkmaktadır. Burun ve sinüs boşlukları önemli derecede kanlanması fazla bölgelerdir. En sık ve en önemli risk kanamadır. Bunun yanı sıra anatomik olarak göz ve kafa tabanı ile yakın komşuluklar söz konusudur. Buna bağlı olarak görme kaybı, şaşılık, beyin omurilik sıvısı kaçağı, kafa içi kanama ve enfeksiyon riskleri mevcuttur. Bir diğer risk ise koku ve tat kaybıdır. Uygun cerrahi teknik ve tecrübe ile bu cerrahi riskler yok denecek kadar az olur. 

Sinüs Ameliyatı Kimlere Yapılır?

-Uzun süreli, tekrarlayan kronik sinüzit hastalarına
-Burun ve sinüs boşluğu kitle ve tümörleri
-Burun içinde yaygın polip adı verilen enflamatuar yumuşak dokular nedeniyle oluşan burun tıkanıklıkları, koku ve test kaybı durumları yaşayan hastalar sinüs operasyonları için uygun adaylardır.

Sinüs Operasyonları Nasıl Yapılır?

Sıklıkla günümüzde sinüs operasyonları endoskopi (kamera yardımıyla) operasyon şeklinde burun delikleri içerisinden yapılmaktadır. Bazı özel durumlarda ağız içinden veya göz çevresinden, uygun yüz kesileri yardımıyla açık sinüs operasyonları da yapılabilmektedir.

Sinüs Operasyonu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • 1 Hafta kesin ev istirahati
  • Reçete edilen ilaçların kullanılması
  • Ağır iş ve fiziksel aktivitelerden en az 1 ay uzak durulması
  • Burun içinin kabuklanmasının ve enfeksiyonların önlenmesi açısından steril tuzlu su kitleri ile lavajı (yıkanması)
  • Operasyon sonrası kontrollerin aksatılmaması 

Yazar Hakkında

Related posts

Give a comment