WhatsApp
Bizi Arayın

RİNOPLASTİ (BURUN ESTETİĞİ)

Burnumuz solunum sistemimizin önemli bir organı olmasının yanısıra yüzümüzün en önemli estetik organlarından biridir.

İyi bir burun şekli uygun yüz harmonisi sağlanması ,güzellik algısının daha iyi bir şekilde hissedilebilmesi açısından çok önemli bir parametredir.

Rinoplasti nedir ve nasıl gerçekleştilir?

  • Rinoplasti operasyonu sıklıkla genel anestezi altında yapılan burun şeklini oluşturan kıkırdak ve kemik iskelete yönelik yapılan girişimin adıdır. Uygun hastalarımızda özellikle burun ucu estetiği (Tipplasti) işlemi lokal anestezi ve sedasyon eşliğinde gerçekleştirilebilmektedir.

Rinoplasti operasyonunda burun nefes alma zorluğu giderilebilir mi?

  • Burun içinde nefes almayı zorlaştıran burun içi kıkırdak eğrilikleri (septum deviasyonu) , burun etleri büyümesi (Konka hipertofisi) , nazal valv problemleri gibi durumlar aynı operasyonda giderilebilmektedir.

Rinoplasti için kimler uygun adaydır

  • Kadınlarda 17 yaş , erkek cinsiyet için 18 yaşından sonra rinoplasti operasyonu yapılabilmektedir. Rinoplasti operasyonu için azami yaş sınırı yoktur. Genel anestezi açısından risk taşımayan ,doğumsal veya sonradan edinilmiş burun şekil ve fonksiyon bozuklukları olan herkes operasyon için uygun adaydır. 

Rinoplasti operasyonları nasıl yapılır?

Genel olarak rinoplasti operasyonlarını açık ve kapalı teknik rinoplasti şeklinde sınıflandırabiliriz. Kapalı rinoplasti de burun içi kesiler vasıtasıyla burun iskeletine ulaşılır ve şekillendirme sağlanır. Açık rinoplasti de ise burnun üst dudak ile birleştiği kolumella adı verilen bölgeye küçük bir cilt kesisi yapılır diğer burun içi kesiler kapalı teknikle aynıdır. Kapalı burun estetiğinde, kolumellaya herhangi bir kesi yapılmadığı için ciltte kesi izi olmaz ve operasyon sonrası burun ucu ödemi daha az olabilmektedir. Kapalı tekniğin dezavantajı ise deformitesi fazla burunlarda operasyon görüş açısının kısıtlı olmasıdır. Açık rinoplastide kolumellaya kesi yapılmak suretiyle burun iskeletine ulaşılır ve geniş bir görüş hakimiyeti avantajı bulunmaktadır. Burun cilt ve cilt altı dokularına minimal hasar verecek diseksiyonlar yapıldığında oluşabilecek ödem minimal olmaktadır. Uzun dönemde açık rinoplasti kesisinin iyi bir şekilde kapatılması sonucunda  hastalarımızın tamamına yakın kısmında belirgin bir ize rastlamamaktayız. Açık veya kapalı yöntem seçimine hastalarımızın muayenesi neticesinde karar veriyoruz. En iyi sonucu hangi teknikle sağlayabileceksek o teknikte karar kılıyoruz.

Rinoplasti operasyonunda burun kemiklerinde kırma yapılıyor mu?

  • Burun kemiklerinin şekillendirilmesi, kemerin alınması ve daraltılması işlemlerinde klasik törpülemeler ve geleneksel kemik işlemleri güncelliğini korumaktadır. Ancak hiç bir şekilde kabaca kırma işlemi olarak tanımlayamayız. Günümüzde bu işlemleri gerçekleştiren mikro aletler, piezoelektrik cihazlar kullanarak yumuşak doku hasarını minimize ediyor ve düzenli kemik şekillendirme işlemleri yapabiliyoruz.

Rinoplasti operasyonu olmaya karar verdim ,peki beni ne gibi bir süreç bekliyor?

  • Rinoplasti operasyonu öncesinde hastalarımızdan mevcut sağlık durumu ile ilgili mutlaka  bilgi alıyoruz. Sahip olduğu ve tedavi aldığı bir hastalık mevcudiyetinde genel anestezi almasına engel teşkil edecek sorunların var olup olmadığından emin oluyoruz. Ameliyat öncesi en az 2 hafta öncesinden anestezi ve operasyon açısından riskli olabilecek ilaçların kesilmesini, varsa sigara ve alkol kullanımının durdurulması, ağır fiziksel aktivite ve egzersizlerden kaçınmasını hastalarımızdan istiyoruz. Operasyon ve anestezi açısından ameliyat öncesi tahliller ve testler yapılmakta olup sonuçlara göre risk analizleri yapılmaktadır. Bu durumlar açısından riskli bulunmayan hastalarımız operasyon için uygun görülüyor ve operasyonun planlandığı gün önerdiğimiz hastaneye yatışlarını yaptırıyorlar. Ameliyat öncesi en az 8 saat açlık istiyoruz. Tüm hastalarımızdan operasyon günü öncesi duş almalarını erkek hastalarımızdan ayrıca sakal ve bıyık traşı olmalarını operasyon hijyeni açısından bekliyoruz. Rinoplasti operasyonu ortalama 2-3 saat cerrahi süresi olan bir operasyondur. Operasyon sonrası ağrı minimal olabilmektedir. Ameliyat sonrası ilk gün için hastanede yatış öneriyorum. Uygun şartlarda taburculuk planlandıktan sonra reçete ettiğimiz ilaçların kullanımına başlanması ve önerdiğimiz hususlara uyulmasını talep ediyoruz. Ameliyat sonrası 5-7.günlerde burun içine yerleştirilmiş silikon splintlerin alınması , burun koruyucu atel veya cast in alınması için kontrole çağırıyoruz. Bu kontrol sırasında burun cildinin kontrolünü sağlamak adında 5-7 günlük bantlama yapıyoruz. Yurtdışından gelen yabancı hastalarımız veya istanbul dışından gelen hastalarımız erken dönemde dönme mecburiyeti olanlar bu bantları uygun gördüğümüz tarihte kendileri rahatlıkla çıkarabilirler. Sonrasında uygun gördüğümüz burun masajlarının en az 2 ay yapılmasını istiyoruz. Burun cildi kalınlığı ve ödem miktarına göre 1 yıla dek burun masajları yapılabilmektedir. Ameliyat sonrası kontroller için 1 yıl içerisine  yayılacak şekilde planlamalar yapıyoruz. Operasyon sonrası istenilen burun şekline yakın görseller kendi operasyonlarımızda 1 veya 2. Ayda elde edilebilmekte ancak tam iyileşme 1 yıla kadar sürebilmektedir. 

Rinoplasti operasyonu sonrasında masaj yapılmalı mıdır?

-Operasyon sonrası burun üzerindeki bantların alınması sonrasında tavsiye ettiğimiz şekilde belirli bir süre özellikle burun kanatları ve yanaklara masaj yapılmasını daha hızlı lenf drenajına olanak sağladığı için öneriyorum.

Rinoplasti operasyonu sonrası olumsuz durumlarla karşılaşmamam için nelere dikkat etmeliyim?

  • Operasyon sonrası en önemlisi şiddetli burun travmalarından uzak durulmalıdır.
  • Ağır spor aktiviteleri ve yorucu egzersizler ortalama 2 ay ertelenmeli
  • Uyuma pozisyonu hafif baş yüksek olacak şekilde olmalı yüz üstü yatılmamalıdır.
  • Gözlük kullanımı ortalama 3 ay sonrasına ertelenmelidir.
  • Sigara ve alkol kullanımları kısıtlanmalıdır.
  • Operasyonun ilk 2 ayında fazla tuzlu ve yağlı gıdalar kısıtlanmalıdır.
  • Direkt güneş ışığı uzun süreli maruziyetten kaçınılmalı
  • İstirahat ihmal edilmemeli ve kontroller aksatılmamalıdır.

Rinoplasti sonrası uzun dönemde burun ucunda düşme olur mu?

  • Uygun şekilde burun ucu desteği sağlanmış hastalarda burun ucunun eski haline dönmesi olası değildir. Operasyonun ilk dönemlerinde burun ucu cildindeki ödemden dolayı burun ucu sertliği ve istenilenden fazla burun ucu yüksekliği görülebilir. Zamanla daha doğal görünüme sahip olunmaktadır. 

Rinoplasti operasyonlarında kendi yaklaşımımdan bahsetmek istiyorum:

Rinoplasti operasyonun öncelikle kişiye özel bir operasyon olduğunu düşünüyorum. Kişinin yüz özelliklerine uygun ölçüde ve hastamızın beklentilerine uygun şekilde tasarlanması gerekiyor. Ayrıca iyi bir yüz profili sadece burnun güzel olmasına bağlı değildir. Kişinin alın , üst ve alt çene ,orta yüz ve dudak şekilleri de göz önünde bulundurduğum diğer hususlar. Gerektiğinde alın, orta yüz ve çeneye yağ veya dolgu enjeksiyonları, çene implantları uygulanması, bişektomi (yanak inceltme) , liplift (dudak kaldırma) , Temporal lift (Şakak germe) gibi operasyonlarla rinoplasti operasyonunu kombine edebiliyorum. Doğallıktan fazla uzaklaşmadan şık ve çekici sonuçlar elde etmek beni ve hastalarımı daha çok mutlu ediyor.