WhatsApp
Bizi Arayın
septoplasti

Septoplasti

SEPTOPLASTİ NEDİR?

Burnumuz sağ ve sol hava yolu kanalı olmak üzere kıkırdak ve kemik iskeletten oluşan Burun Septumu ile iki farklı hava kanalına ayrılmıştır.

Her iki hava yolu arasında hava akım hızı ve direncinde ciddi farklılıklar olmaması halinde sağlıklı burun solunumu gerçekleşmektedir.

Bunun septumunda hava kanalları daraltabilecek eğrilmeler ve kıkırdak kemik fazlalıkları olması durumuna septum deviasyonu adı verilmektedir. Septum deviasyonu deformitesinin operasyon ile düzeltilmesi işlemine Septoplasti adı verilir. Sıklıkla genel anestezi ile gerçekleştirilir. İyileşme süresi ortalama 7 gündür.

SEPTOPLASTİ BURUN ŞEKLİNİ DEĞİŞTİRİR Mİ?

Septoplasti tek başına uygun şekilde gerçekleştirildiğinde burun şeklinde değişiklik beklenmez.

SEPTOPLASTİ VE RİNOPLASTİ AYNI ANDA YAPILABİLİR Mİ?

Burun dışı şekil bozuklukları nazal valv yetersizlikleri gibi septum deviasyonuna ek deformiteler söz konusu olması halinde rinoplasti ile birlikte septoplasti operasyonu gerçekleştirilir. Bu işleme Septorinoplasti adı verilmektedir.

SEPTOPLASTİ AMELİYATI RİSKLİ MİDİR?

Septoplasti operasyonu riskleri genel olarak;

-Genel anesteziye bağlı riskler
-Burun iskeletinden fazla kemik ve kıkırdak doku çıkarılmasına bağlı burun şekil bozuklukları oluşumu ve burun solunumunun kötüleşmesi
– Burun kemik septumunun kafa kaidesi ile yakın komşuluğuna bağlı bazı kafa içi istenmeyen komplikasyonlar şeklinde söylenebilir.
– Uygun şekilde deneyimli bir cerrah ve anestezi ekibi ile gerçekleştirilen operasyonda risk sıfıra yakındır.

SEPTOPLASTİ İYİLEŞME SÜRECİ?

-Septoplasti operasyonu sonrası aynı gün taburculuk sağlanabilmektedir.
– Ortalama ameliyat sonrası 3.gün itibarı ile burun içine yerleştirilen silikon splintler çıkarılır. Burun delikleri içerisine uygun tuzlu su karışımları ile burun içi yıkanmaya başlanır.
– Hasta 7. Günden sonra ağır iş şartlarında bulunmaması halinde işine ve sosyal hayatına dönebilir. Genel olarak ağrısız bir operasyon süreci sağlamaktayız.
– Ortalama 1-2 ay içerisinde burun içi ödemlerinin gerilemesi ile istenilen nefes alma kalitesine ulaşılmaktadır.

KONKA CERRAHİSİ (BURUN ETLERİNİN KÜÇÜLtülMESİ)

-Konka cerrahisi sıklıkla septum deviasyonu, alerjik ve nonallerjik rinitlere ve kronik sinüzite bağlı olarak burun hava yollarında neden olan konka hipertrofilerine (burun eti büyümesi) yönelik gerçekleştirilen cerrahi girişimlerdir.

Konka cerrahileri, kısmi konka rezeksiyonları, konkalarda radyofrekans veya lazer ile redüksiyon şeklinde yapılabilmektedir.

Sıklıkla septoplasti-septorinoplasti operasonları ile birlikte uygun durumlarda gerçekleştirilmektedir.

Yazar Hakkında

Related posts